Jénaiként ismerjük, hivatalos neve hőálló üvegedény. Ez a roppant praktikus konyhai eszköz népszerű ajándéktárgy a rokonság nőtagjai számára, de főszereplője a karácsonyi sütés-főzésnek is.
Üvegedények..
A légmentesen zárhato azért fontos, mert benne akarunk hűtoben tárolni élelmiszert így 2 hétig is eltartható
a készétel.
A korszerű edények közül a kancsó amely alja fémfelülettel van ellátva, ami segítségével főzni lehet
teát a kancsóban is.
Linkajánló:madalcafe.hu/shop/69-hario-v60-02-csopogteto-uveg-vdgn-02.html
HŐÁLLÓ ÜVEG SÜTŐTÁL ILL.:EDÉNY
A hőálló, avagy tűzálló üvegedény a római cseréptállal ellentétben nem ősi találmány, csupán az utóbbi három évtizedben terjedt el a háztartásokban. Népszerűségére jellemző, hogy ma már aligha van olyan konyha, ahol ne lehetne felfedezni legalább egy hőálló tálat, tepsit, vagy poharat. Hasznosságát jelentősen növelte a mikrohullámú sütők elterjedése - a jénai itt is használható. A háziasszonyok kedvencévé persze nem pusztán emiatt vált, hanem azért is, mert tálaláshoz esztétikus, valamint egyik legjobb tulajdonsága, hogy remek hőtartó. Jobb, mint az alumínium, vagy a vastag zománcozott edények. Lassan melegszik fel, de lassan is hűl le. Használata során elsősorban a hirtelen hőmérsékletváltozásoktól óvjuk. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség Jó, ha tudjuk című sorozata külön fejezetben foglalkozik a hőálló üvegedények helyes használatával. Érdemes megfontolni az útmutatást, hiszen amilyen hasznos segítség az efféle edény, nem megfelelő kezelés esetén súlyos baleset forrása lehet. Ha például hideg étellel teli jénait tennénk tűzforró sütőbe, az üveg szó szerint szétrobban, milliónyi apró szilánkját pedig nagyon nehéz összetakarítani.