Üvegedények..

 
-Poharak
-Sütőedények: Jénai Nagy hőfokot bírják
-Tárolóedények: Fűszer, cukor só stb. tárolása
-Felszolgáló edények: -Salátás tál, -süteményes üvegkerámia....
-Kinalo uvegedenyek
-uvegtalca uvegtalka
-Gyümolcstartó üvegedények
-Fagylaltkehely...
 
Csoportosításuk: 
-Hőálló (van amelyik jol tartja a hot)
-Nem hőálló
-Törékeny
-Nem törékeny
-Saválló
-Nem saválló
-Hagyományos készítésű
-Nem hagyományos eljárással készült...
-Törési szempontok veszélyességi szempontból
-Súly
 
A sütőedények üvegből: Jénai üvegedény: Kvarc kristályokbol homokbol készül
1500 fokon megolvasztják hűtik 1000 fokra melegítik hűtik vagyis edzik
és emiatt hőtartó hőálló képessége nagy. 1000 fokon alakítják tovább formálják
esetleg díszítik és tetőt is készítenek rá. Gép készíti, mert a gépi karok munkaeszközök bírják a
nagy hőt. Hozzáteszi nagy hőfokon a fogantyút az üvegtetőre a gép. A fogantyú
üvegböl van.
 
 
Vannak mérőedények üvegből: cm centiméter ben van hitelesítve. Pl.:1 l ill kg liszt víz
fér bele maximum. Az edény készítésekor egészségre ártalmatlan szinezőanyaggal
jelölik ezeket az edényeket rajta az egységeket...általában piros szinnel.
 
Az üvegedényeket nyugodtan lehet más üvegből készült edények mellé tenni persze 
funkcionálisan. Tehát -kertészeti,  üveghez általában ne tegyünk sütőedényeket. De
az se baj, ha teszünk oda is. 
 
Követelmények a sütőedényekkel kapcsolatban: 1.Környezetbarát, 2.Ne okozzon
balesetet, 2.tartósan használható legyen, 3.ne ragadjon le ne égjen le az edény aljára
az étel 4. könnyen tisztíitható tárolható legyen. ....
 
Méretjelölés: -60X40cm=térfogat, -3 kg. vagyis ennyi étel tehető bele maximálisan az edénybe
a sütéshez.
 
   Jelzések még lehetnek 200 C fokig hőállo -41 fokig fagyállo és légmentesen zárható.

A légmentesen zárhato azért fontos, mert benne akarunk hűtoben tárolni élelmiszert így 2 hétig is eltartható

a készétel.

 

A korszerű edények közül a kancsó amely alja fémfelülettel van ellátva, ami segítségével főzni lehet

teát  a kancsóban is.

Linkajánló:madalcafe.hu/shop/69-hario-v60-02-csopogteto-uveg-vdgn-02.html

 HŐÁLLÓ ÜVEG SÜTŐTÁL ILL.:EDÉNY

  ÜVEG MÉRŐEDÉNY
 
  LEKVÁR ÜVEGBEN
 
 
 
  Teás kancsó alsó fémperemmel ellátva 2 cm melegíteni lehet benne teát.
 
 
  üvegpohár
 
 
LINKAJÁNLÓ
HŐÁLLÓ ÜVEGEDÉNYEK KONYHAI KARRIERJE
 
Részlet a cikkből:

Jénaiként ismerjük, hivatalos neve hőálló üvegedény. Ez a roppant praktikus konyhai eszköz népszerű ajándéktárgy a rokonság nőtagjai számára, de főszereplője a karácsonyi sütés-főzésnek is.

A hőálló, avagy tűzálló üvegedény a római cseréptállal ellentétben nem ősi találmány, csupán az utóbbi három évtizedben terjedt el a háztartásokban. Népszerűségére jellemző, hogy ma már aligha van olyan konyha, ahol ne lehetne felfedezni legalább egy hőálló tálat, tepsit, vagy poharat. Hasznosságát jelentősen növelte a mikrohullámú sütők elterjedése - a jénai itt is használható. A háziasszonyok kedvencévé persze nem pusztán emiatt vált, hanem azért is, mert tálaláshoz esztétikus, valamint egyik legjobb tulajdonsága, hogy remek hőtartó. Jobb, mint az alumínium, vagy a vastag zománcozott edények. Lassan melegszik fel, de lassan is hűl le. Használata során elsősorban a hirtelen hőmérsékletváltozásoktól óvjuk. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség Jó, ha tudjuk című sorozata külön fejezetben foglalkozik a hőálló üvegedények helyes használatával. Érdemes megfontolni az útmutatást, hiszen amilyen hasznos segítség az efféle edény, nem megfelelő kezelés esetén súlyos baleset forrása lehet. Ha például hideg étellel teli jénait tennénk tűzforró sütőbe, az üveg szó szerint szétrobban, milliónyi apró szilánkját pedig nagyon nehéz összetakarítani.