NÖVÉNYI EREDETŰ ÉLELMISZEREK

 

Táplálékaink 2/3-a kerül ki a növényvilágból


- Közvetlenül v. konyhatechnológiai műveletek után

   Zöldség és gyümölcsfélék


- Ipari feldolgozás után

Gabonafélék, kenyér, liszt, tésztaipari termékek

 
 
 
GABONAFÉLÉK FELDOLGOZÁSI TERMÉKEI
 

Malomipari termékek

őrlemények, hántolt termékek, egyéb malomipari termékek

Sütőipari termékek

kenyérfélék, sütőipari termékek, tartós sütőipari készítmények

Tésztaipari termékek

szálasáruk, apró termékek

 

 

 
ŐRLEMÉNYEK
 

A gabona őrlésével, legnagyobb részt a magbelső emészthető részeit tartalmazza.

A liszt összetételét (héj v. korpatartalom,), szemcsenagyságát (finom lisztek, fogós lisztek)

 

befolyásolni lehet. Dara: nagyobb szemcse

 

Minőségét meghatározó tényezők

Színe (korpatartalom), szemcsenagyság,sikértartalom

Tárolása, kezelése

10-15Co, 60-70% rel.páratartalom, nedvességtől óvni, szagokat magába ve

 

 

LISZTEK VÁLASZTÉKA

 

Korpatartalom, szemcsenagyság, hamutartalom (szárazanyagra számított)

Finomlisztek BL 55, DSL(durum)55

Fogós lisztek (rétesliszt)

Graham liszt GL200 (megközelítőleg teljes kiőrlésű)

Rozsliszt RL

(kukoricaliszt, rizsliszt, szójaliszt, adalékanyagos sütőlisztek

 

HÁNTOLT  TERMÉKEK

A gabonaszemek héjának és a magbelső részének a szétválasztása. Utána fényezik, gömbölyítik

Hántolt rizs

Fényezett és fényezetlen A és B (a törmeléktartalom és az elszíneződött szemek mennyiségétől függ

Barna rizs

Csak a hánt (a héj) egy részét távolítják el.

 

 

EGYÉB MALOMIPARI TERMÉKEK

Pelyhesítés (gabonapelyhek, müzlifélék)

Extrudálás Cerbonafélék

Puffasztás Puffasztott rizs, durum búza

Pörkölés (pörkölt napraforgó)

Müzlik pelyhesített, puffasztott, extrudált termékek, gyümölcsök magvaiból, méz, csoki keveréke

 

SÜTŐIPARI TERMÉKEK

Kenyérfélék, fehértermékek (zsemle, kifli, fonott kalács, búrkifli), tartós készítmények 

(kétszersültek, morzsa, pászka, gyorsfagyasztott termékek

Minőségük

Érzékszervi tulajdonságuk alapján: alakja, színe, térfogata, íze, stb. . Kenyérhibák

(gyártás), kenyérbetegség (mikroorganizmusok)

Kezelésük

Zárt rakterű gépjárműben, hűvös, szellős, szagmentes helyen, rendezetten Csak a friss a jó!

 

TÉSZTAIPARI TERMÉKEK

Alakjuk szerint: szálas tészta (cérnametélt, spagetti) és aprótészták: (kagyló, tarhonya, kiskocka)

Összetételük szerint: fehéráruk (tojás nélkül) tojásos 2-8 (tojáspor)

Minősége

Rossz, ha felülete lisztes, szétfő, morzsalékos

Tárolása, kezelése

Liszthez hasonló, száraz, hűvös helyen, töredeznek!