Gabonafélék/Német

 
1.
Gabonaszem (búza, rozs, rizs, árpa, stb.)  
 
részei:  
 
- Héj (cellulóz, rostanyag, B1 vitamin, ásványi anyagok)
 
- Magbelső (60-70%keményítő, 10% fehérje-  
  sikérképző- víz hatására jól duzzadó fehérjék, liszt  
  felhasználhatóságához jó)  
 
- Csíra (olaj, E vitamin, kicsi fehérje, cukrok)  
 
Energiát adó anyagok, de vitamin + ásványi anyagok is!  


Gabonaszem( búza, rozs, rizs, árpa, stb.)
Korn: (der veizen, der roggen, der reis, die perle)
Részei: unterteilen
-Héj: die schale  (die celluloze, der rost, b1 vitamine....
-Der samen: mag (keményítő: 60-70% prozent die steife, 
weisslich das Auge: csíra)
Energiát adó anyagok: vitalstoffe,  De vitamin és ásványi anyagok is:
Aber, Vitamine und Mineralien.
 
 
2. 
Őrlemények
 
 
 
                     
A gabona őrlésével, legnagyobb részt a  
  magbelső emészthető részeit tartalmazza.
 
A liszt összetételét (héj v. korpatartalom,),  
  szemcsenagyságát (finom lisztek, fogós lisztek)  
  befolyásolni lehet. Dara: nagyobb szemcse  
 
Minőségét meghatározó tényezők  
 
Színe (korpatartalom),  
  szemcsenagyság,sikértartalom  
Tárolása, kezelése  
 
10-15Co, 60-70% rel.páratartalom, nedvességtől  
  óvni, szagokat magába vesz
 

 

Mahlzeit: őrlemény

Die Müllerei Der innere Kern ist leicht verdaulich.

A liszt összetétele: Zusammensetzung der Mahlzeit.

A liszt összetétele befolyásolható: 

Durch die Zusammensetzung der Mahlzeit beeinflusst.

Dara nagyobb szemcse: Dara: mehr Getreide.

Minőséget meghatározó tényezők: 

Qualität der bestimmenden Faktoren.

Szín, szemcsenagyság, sikértartalom: 

Farbe, Korngröße, Gluten

Tárolása, kezelése:

Lagerung, Behandlung

10-15C fokon tároljuk: Bei 10-15 ° C gelagert,

60-70 százalék relatív páratartalomnál: 

Relative Luftfeuchtigkeit von 60-70 Prozent.

Nedvességtől szagoktól óvjuk: Schutz vor Feuchtigkeit Gerüche.

 

3.

Lisztek választéka

   

                   
Korpatartalom, szemcsenagyság, hamutartalom  
  (szárazanyagra számított)  
 
Finomlisztek BL 55, DSL(durum)55  
 
Fogós lisztek (rétesliszt)  
 
Graham liszt GL200 (megközelítőleg teljes  
 
  kiőrlésű)  
 
Rozsliszt RL  
 
(kukoricaliszt, rizsliszt, szójaliszt, adalékanyagos
  sütőlisztek