Fémedények

Anyaga lehet:
-krom, -nikkel, vagy krom nikkel vanadium ötvözete
-saválló acél korrozióálló
-Vas és beborítva nem ártalmas felülettel pl.: bogrács sütő edény
 vastagfalú öntöttvas edények
-Rozsdamentes nemesacél
-Rézedények
-Kerámiabevonatos edények
 
Ezek a fémek tartósak fontos, hogy hanyad osztályú a korszerű edények első 
osztályúak és márkásak. Alacsony energiafelhasználás, és rövid ideig tartson 
a főzés sütés. A márkát meg kell fizetni. Fontos szempont ne 
legyenek veszélyesek. Az aluminium alcheimert okoz ezért be van tiltva.
Fözőedények: -tejmelegítő, -teaforraló, -közepes méretű edények
6-10 l esek, -nagy fémedények: Társaságnak p.: rendezvényen 
rendezvényszervezők lebonyolítók ....számára tea 50l-es edényben. 
Sütőedények: Ne tapadjon le az étel, ne szálljon el az ételböl az
aroma íz megőrizze az edény az ételek valódi ízét tápanyagát. Sütéskor 
meglegyen az íz harmónia.
Süteménysütő tál: Általában fontos a magasság, de ez nem mindíg
szempont. Pl.: piskótánál is más és más a magasság....Könnyen 
tisztítható legyen. Sütési folyamatokat szabályozni lehessen.
Párolóedények
Hoálló füllel vannak ellátva az edények.
 

Jelzések a fémedényeken: -lézerrel készült űrmérték jelzés, -az edény űrtartalmának jelzése,

-mire használható?

 

kávéfőző

 

 

modern sütő edény

 GRILLSÜTŐK KENYÉRSÜTŐK

KERTI FATÜZELÉSŰ GRILLSÜTŐ

KERTI FA ÉS SZÉN TÜZELÉSŰ GRILL SÜTŐ

ELEKTROMOS GRILLSÜTŐ

VAN MÉG GÁZTÜZELÉSŰ GRILLSÜTŐ

KENYÉRSÜTŐK

KENYÉRSÜTŐ BELÜLRŐL

linkajánló: www.emag.hu/edenyek-labasok-es-sutotalcak/filter/kulso-anyag-f891,fem-v-1188752/c

2.link:www.foodandwine.hu/2013/04/02/edenyek-anyaga-bevonata-beavatasa-mosasa/

A rézedények savakra érzékenyek

 

A legjobb hővezetőnek továbbra is a klasszikus (és drága) rézedények számítanak. 

Hibájuk, hogy savakra érzékenyek, amire a szakácsok a paradicsom 19. századi elterjedésének idején döbbentek rá. A rézedények, bográcsok az ételbe kerülő réz-ionok miatt kockázatosnak, azonban a tojáshab felveréséhez éppen ezért a legjobbak. A egészségi kockázat csökkentésére a rézedényeket ma már vékony, ám sérülékeny ónbevonattal látják el.

A szintén jó hővezető alumíniumból készült edények közül vásárláskor az elektrokémiai eljárással kezelteket válasszuk, mivel ezek alumínium-oxid védőbevonata megakadályozza, hogy az alumínium az étellel (spárga, a tojássárgája, articsóka) reakcióba lépjen, s az egészségtelennek tartott alumínium-ionok is az ételbe kerüljenek. Sütemények, piték sütésére a kezeletlen alumínium tepsik továbbra is alkalmasak lehetnek.