Bor borok

 
A szőlő telepítése legelösször Noé korában történt kb 5000 évvel ezelött.
Bort készített, majd lerészegedett.
 
A rómaiak is ittak bort, és a bibliai zsidók is. Az első írások a bor kultúrált
fogyasztásáról a Bibliában van leírva. Az egyik nagy ünnepen közelező
volt Izrael fiainak bort inni. Természetesen szőlőből készült bort. A bor
és a szőlő nagy érték volt már akkor is. És a megfelelő déli keleti és víz
mellett levő (tavak folyók) földterületeken termesztett szőlőültetvények.
Jézus maga is ivott bort. A babiloni birodalomban is előszeretettel
ittak bort.
 
A szőlő terület kiválasztása Eu-s tagállamokban szabályozva van
legelsősorban már meglevő szőlőterületekre terjed ki, és ott levő
szőlőfajtákra vagy az ott engedélyezett szőlőfajtákra. Valószínű a
túltelmelés megakadályozása miatt. A megszokott hagyományokat
pedig az EU-is engedélyezi, mint Egri Bikavér Egri leányka  Tokaji aszu...
A bor rengereg ásványi anyagot nyomelemet vitamint...tehát természetes
egészséges emberi fogyasztásra alkalmas elemet tartalmaz.
Az alkoholt sebfertőtlenítésre belsőleg és külőleg is gyógyításra alkalmazták.
A vörösbor kis mennyiségű vasat is tartalmaz ami a vérképzésre nagyon jó.
A kultúrált minőségileg jó borokrol van itt szó tehát igazi gyümölcsből
mesterséges anyagok hozzáadása nélkül borfogyasztás az étkezés közbeni
vörösbor fogyasztást orvosilag ajánják.
 
A BORSZŐLŐ TELEPÍTÉSE
 
A FÖLDTERÜLETET MEG KELL TISZTÍTANI A NEM ODA VALÓ ANYAGOKTÓL.
A SZEMÉT, GAZ CSEREBOGÁRPAJOR ESETLEG FÁK KIVÁGÁSA....
TALAJFERTŐTLENÍTÉS.
 
A területet ki kell mérni a szőlőoltványokat elő kell készíteni kivinni a
kimért területre. Az oszlopokat léceket fémhuzalokat felhasználva kell
elkészíteni a szőlő számára fontos otthont. Vagyis ez a támrendszer.
 
Képek a wikipédiából link ajánló
Kordon művelésű szőlőtőke
 
 
 
    Ernyőművelésű szőlőtőkék
 
 
 
 
A szőlő és más gyümölcsök szüretelése
 
A szőlőt általában akkor szüreteljük amikor beérett, vagyis megfelelő a cukortartalma.
De a pezsgő szőlőjét ami lehet ezerjó olaszrizling vagy chardonnay is előbb kell szüretelni.
Mer a pezsgőnél a sav ami dominál.  Megfelelően enyhén vagy közepesen fanyar legyen....
 
A szőlő leszüretelése történhet géppel vagy kézzel vagyis emberi erővel is.
A hagyomány miatt is és a természetesség miatt a kézi szüretelés a legelterjedtebb.
 
 
Egy hagyományos kép borszőlő területről.
 
 
Pezsgő szőlő alapanyaga
 
 
A bor (ital)
 
Részlet a wikipedia.hu oldalról: link: hu.wikipedia.org/wiki/Bor_(ital)
bor szőlőből, egyéb gyümölcsből, vagy mézből készülő, alkoholtartalmú 
ital.Mezopotámiából indult el világhódító útjára EurópábaAfrikába, majd a 
16. században a spanyolok által Amerikába, majd végül Ausztráliába és 
Új-Zélandra. A szőlőszemekből kipréselt must alkoholos erjedésével készül. 
Az éves csapadékmennyiség határozza meg a szőlőtermés (és így a bor) 
mennyiségét, a napsütéses órák száma pedig a cukorfokot. A szőlőt 
általában szeptember végén szüretelik, az aszúszőlőt később.
 
 
Vörös bor boros pohárban
 
 
 Fehér bor fehér boros pohárban
-ÜVEGPOHARAK, -TISZTÁK,
 
 
A SZŐLŐT SZÜRET UTÁN AZZONNAL A FELDOLGOZÓBA KELL VINNI.
ELÖSSZŐR ZÚZZÁK BOGYOZZÁK, VAGY BOGYOZZÁK ZÚZZÁK,
MAJD PRÉSELIK VAGYIS SAJTOLJÁK UTÁNA JÖN AZ ÜLEPÍTÉS.
HIGÉNIKUS ÉS TISZTA CSÖVEKKEL, ESZKÖZÖKKEL, EDÉNYEKKEL GÉPEKKEL.
 
 
MUSTTTISZTÍTÁS
 
A KINYERT MUSTOT MÁR LEHET KEZELNI KÉNNEL,
(EU-S SZABÁLYOZÁS) BENTONITTAL ÉS ZSELATINNAL IS. 
ETTŐL TISZTA LESZ A ,,SZENNYEZŐDÉSEKTŐL,,: FEHÉRJÉK HOMOKSZEMCSÉK
STB...ÉS SZEPARÁTORRAL VAGY SIMA ÖLEPÍTÉSSEL.
 
 
ÜLEPÍTÉS
 
A GARAVÍTÁCIÓRA HAGYJUK, HOGY AZ EDÉNYBEN LEVŐ MUST
ALJÁRA KERÜLJENEK A NEM KÍVÁNT ANYAGOK.
 
 
Megjegyzés:A must alacsony megfelelő hőmérsékleten LEGYEN TARTVA.
A szabad kénessav tartalom 15-25 mg/l legyen.
 
ENZIMEKKEL IS ELTERJEDT A MUSTTISZTÍTÁS.
 
 
SZEPARÁLÁS ÜLEPÍTÉS, HOGY A MUST TISZTA LEGYEN.
 
SZEPARÁTOR KÉSZÜLÉKKEL IS AMI GYORS ÜLEPÍTŐ CSAK, HA NEM 
MEGFELELŐEN SZERELIK ÖSSZE ANYAGI ÉS TESTI ÉPSÉGBEN KÁRT
OKOZHAT. A CENTRIPETÁLIS ERŐ HATÁSÁRA KICSAPÓDNAK A
MUSTNÁL ÉS BORNÁL NEHEZEBB ANYAGOK 1000 FORDULAT/PERC.
PL.: HOMOKSZEMCSÉK, FÖLDRÉSZECSKÉK LEVÉL 
KOCSÁNYMARADVÁNYOK MADÁRTOLL MADÁRTOLL MARADVÁNYOK.....
A TISZTA MUST ÉS BOR PEDIG KÖZÉPEN TÁVOZIK.
 
A MUSTOT DERÍTJÜK, HA MÉG SZÜKSÉGES VALAMILYEN 
DERÍTŐSZERREL. 
EZEK UTÁN FAJÉLESZTŐVEL BEOLTJUK.
ELINDUL AZ ERJEDÉS A CUKORBOL A FAJÉLESZTŐ ÁLTAL
ALKOHOL LESZ. A FAJÉLESZTŐ ELFOGYASZTJ A CUKROT
,,MELLÉKTERMÉKKÉNT,, AZ ALKOHOLT KAPJUK.
 A MEGFELELŐ HŐMÉRSÉKLETŰ ERJESZTÉS ÁLTALÁBAN 12 C
FOK. EZEN A HŐFOKON KELL TARTANI. AZ ERJESZTŐTARTÁJ
LEHET FÉM VAGY MŰANYAG AMI SAVÁLLÓ LEGYEN ÉS TISZTA.
AZ ECETESEDÉS ÉS EGYÉB BORBETEGSÉGEK BORHIBÁK 
MEGAKADÁLYOZÁSA ÉS A BOR MEGFELELŐ FEJLŐDÉSE MIATT.
 
 
A pinot noár zúzása bogyózása a videón. Angol nyelvű.
 
Szőlőprés: Link: https://geppiac.agroinform.com/hasznalt,1206948,Sonstige-TFG-100012001400.html
 
Második videón prés 2. www.youtube.com/watch?v=cUlUtoBwm-Q
 
Harmadik videó: https://www.youtube.com/watch?v=G9P_LokOjFA
 
Negyedik videó: https://www.youtube.com/watch?v=G-pPOYMqz6I
 
 
Bor készítése szőlőmustból tovább...

Az erjedés után érlelés történik
Fém műanyag edényekben vagy fahordókban.
A fém és a műanyag edény is tiszta legyen.
A fém korrózióálló anyagból legyen.
Cróm -nikkel- vanádium.
 
Oxidatív borkészítési technológia
A bor oxigénnel érintkezik emiatt a kén hozzáadása sokszor 
elmaradhatatlan, már must korban is.
Általában ászok vagy barikhordóban érlelik a bort [újbor].
Régebbi a betonkádak amiben [kicsempézett kádak] ugyancsak
érlelték a borokat. Még most is néhány helyen.....
Van a bornak fiatal kora csúcskorszaka=amikor ,,megérik,, elkészül a
bor és palackozható és amikor már vénül. 
Attól függ az elkészülési idő milyen fajta szőlőből készül a borunk mennyire 
érett be, milyen volt az időjárás, mivel szüretelték, mivel érinkezett a szőlő
.....mennyi ideig várt a szőlő a feldolgozásra, és a feldolgozási technológia.
És attól mennyire késleltetjük az érést, és mikor szüreteltük pl.: jégbor.
Rajta hagyják a fürtön, és télen vagy ősz végén szüretelik le a szőlőt.
 
Oxidatív borokra jellemző
 
Kevésbé érezhatő a gyümölcs inkább másodlagos gyümölcs íz zamat illat.
A barikhordókban pedig füstös és erősebb gyümölcsillat íz érezhető.
 
Borok lehetnek
Fehér
-Muskotályos: Erzsébet királynő,
-Ezerjó,
-Kecskecsöcs,
 
Vörös
-Kékfrankos,
-Blaubulger
-Cabernet savignon
 
Cabernet savignon
Bora: illatos, finom, jellemző zamatú, bársonyos, testes, nagyon jó.
 
 
Reduktív borkészítési technológia
 
Fontos a feldolgozás során, hogy minél kevesebbszer érintkezzen
levegőval a szőlő, és a must. A mustnál ez már teljesen kivitelezhető.
Az ülepítők, az erjesztőedények-kádak, és a tartályok bor tároló edények
tiszták legyenek, és oxigéntől elzártak. Az erjesztés a zárt pl.: fémtartályban
nagy nyomás alatt van, mert az erjedés során CO2 keletkezik. 
EZÉRT FIGYELNI KELL A NYOMÁSRA, ÉS UGYANÚGY, MINT AZ OXIDATÍV 
BORKÉSZÍTÉSI TECHNOLÓGIÁNÁL ÜGYELNI KELL AZ ERJEDÉSRE.
 
 
A reduktív borok jellemzői
Koch borászat az ötödik videón: link: https://www.youtube.com/watch?v=aLSbPkjloWc
 
Tiszták üdék-zamatosak nagyon világos színűek. És mondhatjuk szinte fénylenek.
Semmilyen tisztátalan szag nem jellemzi. A szőlő gyümölcsére nagyobb mértékben
jellemző illat ízvilággal rendelkezik. És jellemzően földre klímára a napfényre emlékeztet.
 
 
Reduktív borok lehetnek:
Fehér
-Rizlingszilváni,
-Olaszrizling,
-Szürkebarát,
 
Vörös
-Merlot,
-Zweigelt,
-Blaubulger,
-Cabernet savignon
 
Merlot
Bora: kellemes illatú, kiválózamatú, tüzes, telt, harmonikus, kiváló 
csersavtartalmú, kissé fanyar.
 
Cabernet savignon
Bora: illatos, finom jellegzetes zamatú, bársonyos, testes, nagyon jó.
 
 
 
ERJESZTÉS
 
VÖRÖS BOROK
A KÉK SZŐLŐBŐL KÉSZÜLT BOR AZÉRT VÖRÖS BORDÓ...SZÍNŰ,
MERT A SZÍNANYAGOT A SZŐLŐ HÉJÁBÓL NYERIK KI. A HÉJTASAKOKAT
KIKELL ROBBANTANI FEL KELL SZAKÍTANI, HOGY A BENNÜK LEVŐ SZÍNANYAG KIJÖJJÖN.
ERRE, OXIDATÍV VÖRÖS BOROKNÁL SOKSZOR KÉZI ERŐVEL IS RÁSEGATETTEK, FA KEVERŐ
ESZKÖZÖKKEL MEGMOZGATTÁK A CEFRÉT MUSTOT....A FELSZABADULÓ ALKOHOL IS ÉS A
SZÉN-DIOXID IS ELVÉGZI EZT A MUNKÁT. A MEGFELELŐ SZÍNANYAG ÉS ALKOHOLTARTALOM
ELÉRÉSE UTÁN LEÁLLÍTJUK AZ ERJESZTÉST. ATTÓL FÜGG MEKKORA CUKORTARTALMÚ
SAVTARTALMÚ ALKOHOLTARTALMÚ BORT SZERETNÉNK...
 
 
ROSÉ BOROK
 
ROSÉ BOROKNÁL KEVESEBB SZÍNANYAGOT NYERÜNK KI EZÉRT RÓZSASZÍNŰ A BORUNK
ÉS KEVESEBB IDEIG TART AZ ERJESZTÉS.
A BOR KÖNNYED LÁGYABB. JÓ ELŐÉTELEKHEZ.
 
 
 
FEHÉR BOROK
 
A FEHÉR BOROKNÁL IS FONTOS A MEGFELELŐ SZÍNANYAG KINYERÉSE.