Szavak
Írva | Kimondva | Többesszám | Jelentése | |||||
igel | igül | Igel schweine | sündisznó | |||||
genau | zilt | pontosan | ||||||
zielt | Ziele | cél | ||||||
wetter | időjárás | |||||||
gern | szívesen, örömmel |
Írva | Kimondva | Többesszám/jelentés | ||||
schneid | shnájd | Die Querschnitten erhalten/átvágásokat | ||||
wichtig | wihtig | fontos | ||||
tier | thier | tiere/ állatok | ||||
aroma, geschmack | ároma, (árrohmen),gesmák | árrohmen/aromák | ||||
einfach | áinfáh | |||||
schü | slü/studenten:diák | schü/tanulók |
Vegyi áruk élelmiszerek csoportosítása
Élelmiszerek csoportosítása: Essen Gruppierung
Élelmiszerek: Lebensmittel
-Táplálkozástani szempontból kedvezőbb a növényi eredetűnél, -mert ezek fehérjéinek összetétele nagyon kedvező (esszenciális aminosavak), -alapvető fontosságúak a zsírban oldódó vitaminok számára és -ásványianyag tartalmuk miatt is.
Fordítás: I I I I
-Verbrauch ist geringer. Denn Proteine sind günstiger: Essentiellen Aminosäuren.
Wichtig fettlöslichen Vitaminen. Und mineralische Ressourcen.
I I I I
-Tej üzemi feldolgozása: Milchverarbeitung
Technológia: Technológie
Tisztítják: gereinigt
Beállítják zsírtartalmát: Stellen Sie den Fettgehalt.
Hőkezelik: Wärmebehandlung
Pillanatpasztőrözés 80 c fokon: Screenshot 80 Grad Pasteurisierung.
Sterilezés: Sterilisation: 115 Grad.
UHT: ultramagas hőfokú hőkezelés: Ultrahoch.
-VAJ ÉS VAJKÉSZÍTMÉNYEK/Butter und Brotaufstriche.
Vaj: Tejből és zsírbol álló folyadék:
Buttermilch Fett und Flüssigkeit beständig.
Köpülés: aufgewühlt
Zsírtartalma minimum 80 %: Mindestfettgehalt von 80 Prozent.
Vajkészítmények: gelbe Fett
Kissebb, mint 80 százalék tejzsír: Wenig mehr. als 80 Prozent Milchfett.
Ízesítő: aroma
Adalék: zusatc
Aroma: gesmack
Sajt: Käse
Túró: Hüttenkäse
Hús helyett fogyasztották: Anstelle von Fleisch verzehrt.
Májbetegeknek: Lebererkrankungen
Étkezési túró: alvasztású/Säure koaguliert. frisch kase friss sajt.
Krémtúró: Rahmkäse
Ízesített krémtúró: Aromatisierte Frischkäse
Tehéntúró: Quark
Juhtúró: Hüttenkäse
Sajt: Kase
Natúr sajt: Naturkäse
Lágysajt: Weichkäse
Félkemény: party hard
Érérsi folyamat tényezői: Reifung Faktoren.
-Alapanyag: Material
-Baktériumok fajtái mennyiség: Arten von Bakterien, menge.
-Hőmérséklet: Temperatur
-Időtartam: Zeit
-Préselés: Drücken
A sajt összetevői: Kase Zutaten
Kazein: kasein
Zsír: Fett
Víz: Wasser
Só: Salz
Ásványi anyagok: Mineralien
A tojás: Das ei.
A tojás minősége: Die Qualität der Eier.
Osztájozás: Einstufung
A, B, C
A Friss tojás: frisch ei
B tartósított másodosztályú: sie besitzen
C Gyenge minőségű: schlechte Qualität
Tojáshibák: Ei Fehler
Hajszálrepedés: Haaransatc
Szakadt: zerissen
Piszkos: schmutzig
Szalmonella: salmonellen
Előállítású csoportosítás: Gruppierung Produktion
oltós: lab
vegyes: gemischt
savas: Säure
Érlelt: Lágy.. Brii.. Kamembert
Gyúrt: Parenyica
Kemény: Hart.
SÜTŐIPARI TERMÉKEK/BACKVAREN
Kenyérfélék-fehértermékek: Weißbrote Produkte
-zsemle: brötchen, -kifli: sichel, pászka: passah
Minőségük: Qualität
Érzékszervi bírálat: sensorischen Bewertung
-alak: Form, -szín: farbe, -térfogat: volumen
Kezelésük: behandlung
Zárt rakterű gépjárműben: geschlossenen Fahrzeug
-hüvös: coll, -szellős: luftig, -szagmentes hely: geruchsfreien Ort
Tésztaipari termékek: Teigwaren
Alakjuk szerint: Nach ihrer form
-szálas tészta: paszta
-apró tészta: kleine nudeln
Összetételük szerint: zusammensetzung
-fehér árú: günstige Günstige weiß
-tojásos: ei
Minősége: Qvalitat
Rossz: szétfő lisztes morzsalékos/ Schlecht: -mehling, Der haupt split.
Tárolása kezelése: Lagerung, Behandlung
Száraz hűvös helyen: Trockenen, kühlen Ort.