Sőr sörök
ALAPANYAGOK
-MALÁTA, víz I
-ÁRPA II
-KOMLÓ ízesítéshez III
Sörélesztővel élesztett alkoholos ital.
Árpa és búza csíráztatása, ízesítő színező anygok és komló.
Áztatás csíráztatás 8-10 nap alatt készül el a csíra.
Egyiptomiak is főztek sört.
Csíráztatjuk az árpát. Levegő befúvással szellőzik így tiszta lesz.
Sőrfőzés
Dúrvára őrlik a malátát árpát, nagy felületen érintkezzen a vízzel.
Aszalt maláta. Erjesztik is a sört fő és útóerjesztés.
A SÖR ERJESZTÉSE
FŐ ÉS ÚTÓERJESZTÉS
2-5 HÓNAP ÁSZKOLÁS HABSZERKEZET ÍZHARMÓNIA.
50C FOKON MÁR KÁROS AZ ERJEDÉS PL.: TEJSAVAS ERJEDÉS.
I Spontán erjedés
II felsőerjesztésű sörök Anglia, házi sőrfőzdék.
III Alsóerjesztésű sörök 12%-tól 6-8 c fokon erjesztés
SÖR
Csírázott szárított árpából alkoholos erjesztéssel előállított komlóval ízesített szénsavtartalmú ital.
Minőség megítélése: -Összetétele, -Érzékszervi tulajdonságai, -Rendellenességei
Kémiai összetétele: 1.Etilalkohol 2,8-6 tf%
2.Extrakt tartalom v. szárazanyagtartalom(vonadékanyag)
szénhidrát, keményítő, fehérjék
3.Szén-dioxid
4.Savtartalom: többféle szerves savat tartalmaz
A sör érzékszervi tulajdonságai: -szín, -íz, -tisztaság, -habtartósság
hibák: -zavarosodás, -fehérjekíválás
betegség: -tejsavbaktériumok
Sörtipusok: -világos, -félbarna, -barna
Alkoholtartalma szerint: -alkoholmentes, -alkoholos: kicsi közepes és magas alkoholtartalmú
Extrakttartalom alapján: kommersz és minőségi sörök:
Erjesztés módja szerint: -spontán erjesztésű, -alsó erjesztésű, -felső erjesztésű
Töltés szerint: Hordós palackos ...dobozos
Forgalombahozatal Szállítás Tárolás
Palack, doboz, hordó -Gyüjtőcsomagolásban -Tiszta, száraz fénytől védett raktárban
-Gyártó neve- telephelye, melyben a palackok jól
-Sör megnevezése, elkülöníthetőek,
-Névleges mennyisége, -Óvni felmelegedéstől,
-Töltés időpontja, közvetlen napsugárzástól,
-Minőségmegőrzés dátuma túlzott lehüléstől