Sőr sörök

 
 
ALAPANYAGOK
-MALÁTA, víz  I
-ÁRPA           II
-KOMLÓ ízesítéshez   III
 
Sörélesztővel élesztett alkoholos ital.
Árpa és búza csíráztatása, ízesítő színező anygok és komló.
Áztatás csíráztatás 8-10 nap alatt készül el a csíra.
 
Egyiptomiak is főztek sört.
 
Csíráztatjuk az árpát. Levegő befúvással szellőzik így tiszta lesz.
 
 
Sőrfőzés
 
Dúrvára őrlik a malátát árpát, nagy felületen érintkezzen a vízzel.
Aszalt maláta. Erjesztik is a sört fő és útóerjesztés.
 
 
A SÖR ERJESZTÉSE
 
FŐ ÉS ÚTÓERJESZTÉS
 
2-5 HÓNAP ÁSZKOLÁS HABSZERKEZET ÍZHARMÓNIA.
50C FOKON MÁR KÁROS AZ ERJEDÉS PL.: TEJSAVAS ERJEDÉS.
 
I Spontán erjedés
II felsőerjesztésű sörök  Anglia, házi sőrfőzdék.
III Alsóerjesztésű sörök 12%-tól 6-8 c fokon erjesztés
 
SÖR
Csírázott szárított árpából alkoholos erjesztéssel előállított komlóval ízesített szénsavtartalmú ital.
Minőség megítélése: -Összetétele, -Érzékszervi tulajdonságai, -Rendellenességei
 
Kémiai összetétele: 1.Etilalkohol 2,8-6 tf%
                                 2.Extrakt tartalom v. szárazanyagtartalom(vonadékanyag)
                                  szénhidrát, keményítő, fehérjék 
                                 3.Szén-dioxid 
                                 4.Savtartalom: többféle szerves savat tartalmaz 
 
A sör érzékszervi tulajdonságai: -szín, -íz, -tisztaság, -habtartósság
hibák: -zavarosodás, -fehérjekíválás 
betegség: -tejsavbaktériumok
 
Sörtipusok: -világos, -félbarna, -barna
Alkoholtartalma szerint: -alkoholmentes, -alkoholos: kicsi közepes és magas alkoholtartalmú
Extrakttartalom alapján: kommersz és minőségi sörök: 
Erjesztés módja szerint: -spontán erjesztésű, -alsó erjesztésű, -felső erjesztésű
Töltés szerint: Hordós palackos ...dobozos
 
Forgalombahozatal                         Szállítás                                  Tárolás
Palack, doboz, hordó                      -Gyüjtőcsomagolásban          -Tiszta, száraz fénytől védett raktárban
-Gyártó neve- telephelye,               melyben a palackok jól         
-Sör megnevezése,                          elkülöníthetőek,
-Névleges mennyisége,                  -Óvni felmelegedéstől, 
-Töltés időpontja,                            közvetlen napsugárzástól,
-Minőségmegőrzés dátuma             túlzott lehüléstől