NÖVÉNYI EREDETŰ ÉLELMISZEREK
Táplálékaink 2/3-a kerül ki a növényvilágból
- Közvetlenül v. konyhatechnológiai műveletek után
Zöldség és gyümölcsfélék
- Ipari feldolgozás után
Gabonafélék, kenyér, liszt, tésztaipari termékek
Malomipari termékek
őrlemények, hántolt termékek, egyéb malomipari termékek
Sütőipari termékek
kenyérfélék, sütőipari termékek, tartós sütőipari készítmények
Tésztaipari termékek
szálasáruk, apró termékek
A gabona őrlésével, legnagyobb részt a magbelső emészthető részeit tartalmazza.
A liszt összetételét (héj v. korpatartalom,), szemcsenagyságát (finom lisztek, fogós lisztek)
befolyásolni lehet. Dara: nagyobb szemcse
Minőségét meghatározó tényezők
Színe (korpatartalom), szemcsenagyság,sikértartalom
Tárolása, kezelése
10-15Co, 60-70% rel.páratartalom, nedvességtől óvni, szagokat magába ve
LISZTEK VÁLASZTÉKA
Korpatartalom, szemcsenagyság, hamutartalom (szárazanyagra számított)
Finomlisztek BL 55, DSL(durum)55
Fogós lisztek (rétesliszt)
Graham liszt GL200 (megközelítőleg teljes kiőrlésű)
Rozsliszt RL
(kukoricaliszt, rizsliszt, szójaliszt, adalékanyagos sütőlisztek
HÁNTOLT TERMÉKEK
A gabonaszemek héjának és a magbelső részének a szétválasztása. Utána fényezik, gömbölyítik
Hántolt rizs
Fényezett és fényezetlen A és B (a törmeléktartalom és az elszíneződött szemek mennyiségétől függ
Barna rizs
Csak a hánt (a héj) egy részét távolítják el.
EGYÉB MALOMIPARI TERMÉKEK
Pelyhesítés (gabonapelyhek, müzlifélék)
Extrudálás Cerbonafélék
Puffasztás Puffasztott rizs, durum búza
Pörkölés (pörkölt napraforgó)
Müzlik pelyhesített, puffasztott, extrudált termékek, gyümölcsök magvaiból, méz, csoki keveréke
SÜTŐIPARI TERMÉKEK
Kenyérfélék, fehértermékek (zsemle, kifli, fonott kalács, búrkifli), tartós készítmények
(kétszersültek, morzsa, pászka, gyorsfagyasztott termékek
Minőségük
Érzékszervi tulajdonságuk alapján: alakja, színe, térfogata, íze, stb. . Kenyérhibák
(gyártás), kenyérbetegség (mikroorganizmusok)
Kezelésük
Zárt rakterű gépjárműben, hűvös, szellős, szagmentes helyen, rendezetten Csak a friss a jó!
TÉSZTAIPARI TERMÉKEK
Alakjuk szerint: szálas tészta (cérnametélt, spagetti) és aprótészták: (kagyló, tarhonya, kiskocka)
Összetételük szerint: fehéráruk (tojás nélkül) tojásos 2-8 (tojáspor)
Minősége
Rossz, ha felülete lisztes, szétfő, morzsalékos
Tárolása, kezelése
Liszthez hasonló, száraz, hűvös helyen, töredeznek!