Gabonafélék/Német
1.
Gabonaszem( búza, rozs, rizs, árpa, stb.)
Gabonaszem (búza, rozs, rizs, árpa, stb.) | |||||||||
részei: | |||||||||
- | Héj (cellulóz, rostanyag, B1 vitamin, ásványi anyagok) | ||||||||
- | Magbelső (60-70%keményítő, 10% fehérje- | ||||||||
sikérképző- víz hatására jól duzzadó fehérjék, liszt | |||||||||
felhasználhatóságához jó) | |||||||||
- | Csíra (olaj, E vitamin, kicsi fehérje, cukrok) | ||||||||
Energiát adó anyagok, de vitamin + ásványi anyagok is! |
Gabonaszem( búza, rozs, rizs, árpa, stb.)
Korn: (der veizen, der roggen, der reis, die perle)
Részei: unterteilen
-Héj: die schale (die celluloze, der rost, b1 vitamine....
-Der samen: mag (keményítő: 60-70% prozent die steife,
weisslich das Auge: csíra)
Energiát adó anyagok: vitalstoffe, De vitamin és ásványi anyagok is:
Aber, Vitamine und Mineralien.
2.
|
Mahlzeit: őrlemény
Die Müllerei Der innere Kern ist leicht verdaulich.
A liszt összetétele: Zusammensetzung der Mahlzeit.
A liszt összetétele befolyásolható:
Durch die Zusammensetzung der Mahlzeit beeinflusst.
Dara nagyobb szemcse: Dara: mehr Getreide.
Minőséget meghatározó tényezők:
Qualität der bestimmenden Faktoren.
Szín, szemcsenagyság, sikértartalom:
Farbe, Korngröße, Gluten
Tárolása, kezelése:
Lagerung, Behandlung
10-15C fokon tároljuk: Bei 10-15 ° C gelagert,
60-70 százalék relatív páratartalomnál:
Relative Luftfeuchtigkeit von 60-70 Prozent.
Nedvességtől szagoktól óvjuk: Schutz vor Feuchtigkeit Gerüche.
3.
Lisztek választéka |
Korpatartalom, szemcsenagyság, hamutartalom | ||||||||||
(szárazanyagra számított) | ||||||||||
• | Finomlisztek BL 55, DSL(durum)55 | |||||||||
• | Fogós lisztek (rétesliszt) | |||||||||
• | Graham liszt GL200 (megközelítőleg teljes | |||||||||
kiőrlésű) | ||||||||||
• | Rozsliszt RL | |||||||||
• | (kukoricaliszt, rizsliszt, szójaliszt, adalékanyagos | |||||||||
sütőlisztek |