Fehérjék aminósavak
Olyan szerves vegyületek melyekben Aminócsoport és karboxilcsoport is előfordúl.
-NH2, -COOH.
Az a aminósavak a fehérjék építőkövei.
COOH
I
H2N--------- C--------- H
I
R
A FEHÉRJÉK CSAK A AMINÓSAVAKBÓL ÉPÜLNEK FEL.
Az élő szervezetekben 25-féle A-aminosav VAN A
LEGTÖBB FEHÉRJEÉPÍTŐ.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ZSÍROK
Zsírok
(energiaszolgáltatás + zsírban oldódó vitaminok
közvetítésében)
Állati eredetű zsírok, növényi olajok
• Zsírszerű anyagok
(fontos szerep a sejtek élettani folyamatában+ más
fontos vegyületek: antioxidáns)
Tojássárga, vaj, agyvelő, máj , növényi magvak
SZÉNHIDRÁTOK
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
ÁSVÁNYI ANYAGOK
|
BALLASZT ANYAGOK
|
AZ ÉLELMISZEREK ROMLÁSA
|
AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSE
|
A lizinről: EGY FEHÉRJE LINK AZ: https://www.egeszsegbolt.hu/termekek/7587/lizinc_kapszula_60_db/
OLDALRÓL
OLDALRÓL
aminosav beépülésének mértéke is. Az az aminósav amelyből a legkevesebb áll a
rendelkezésre, az határolja be az összes többi aminosav beépülésének mértékét.
Az aminosavak közül a lizin a legtöbb étrendben a limitáló aminosav. Az élelmiszerek
hőkezelése során, a sütésnél a lizin az, amelyik leginkább átalakul. A kenyér héjának
barna színét is ez a reakció okozza. Ha étrendünkben kevés a lizin, akkor a többi
aminosav sem tud beépülni.A lizin gazdag forrásai a hüvelyesek és a halak.
A gabona alapú étrenden élők / búza,rizs,kukorica/ lizinhiányosan étkeznek, mert
ezekben kevés a lizin. Az aminosavak tanulmányozása korszakalkotó jelentőségű
a betegségek természetének kutatásában. Számos aminosav terápia járt sikerrel,
többek között eredményeket értek el az öregedés késleltetése, a szívbetegségek
megakadályozása, az emlékezet javítása, a depresszió és stressz leküzdése, az
alvászavarok korrigálása, az ízületi gyulladások és herpesz gyógyítása, az
alkoholizmus elleni harc, az allergia kezelése és a hajnövekedés serkentése terén.
A fehérjék az élőlényekben található óriásmolekulák, melyek az élő szervezetek
vázát adják, és a szervezetben zajló folyamatok szabályozásában vesznek részt.
A sejtekben található DNS kódolja, hogy a sejtben milyen fehérjék keletkezzenek.
Ezek a fehérjék építik fel és működtetik a szervezetet, az élő rendszer a fehérjék
nyelvét beszéli. Az emberi szervezet a fehérjéit 20 aminosavból rakja össze,
s ezek kapcsolódási sorrendje, a molekula mérete és szerkezete teszi lehetővé,
hogy az adott fehérje elláthassa feladatát. Amíg a növények képesek előállítani
a számukra szükséges valamennyi aminosavat, addig az ember kilenc aminosav
(valin, leucin, izoleucin, metionin, fenilalanin, triptofán, treonin, hisztidin és lizin)
élőállítására nem képes, ezeket a táplálékból kell megszereznie. Ezt a kilenc
aminosavat esszenciális aminosavaknak nevezzük. Amennyiben egy esszenciális
aminosavból nem kapunk eleget, hiánybetegség alakul ki. A lizin (a,e-diamino-
kapronsav) a 4-aminobutil oldallánca miatt a bázikus aminosavak közé sorolható
hasonlóan az argininhoz és a hisztidinhez. A lizin előállítása fermentációs úton
történik, az aminosavat baktériumokkal termeltetik.