Élvezeti cikkek: szeszes italok, -cukorkák, -kávék, -fűszerek....
Az alkoholtartalmú italok közül a legnagyobb alkoholtartalmúak.
Előállításuk desztillációs művelettel...
Ezért egy részükben vonadékanyag nincs.
Más illó alkotórészeket hozzá kell adni.
Párlatok likőrök
Erjesztett növényi alapanyagok lepárlása és érlelése útján
nyerik magas alkoholtartalom...
-gyümölcspárlatok,: alma, szilva, törköly
-pálinka,: alma, körte, szilva
-Borpárlatok,: Cognac, Armanac
-Gabonapárlatok,: vhiszky, vodka
-Boróka ízesítésű párlatok,: gin
-Egyéb növényi párlatok: alma, szílva, törköly, körte,
Likőrök
Magas cukortartalmú 16rf% alkoholos természetes anyagokkal v. mesterséges eszenciákkal
ízesített ital
-Keserűlikörök,
-Fűszerlikörök,
-Növénylikörök,
-Gyümölcslikörök
SZESZESITALOK HIBÁI
1.ÉRZÉKSZERVI TULAJDONSÁGOK ALAPJÁN
2.TISZTASÁG
3.LABORATÓRIUMI VIZSGÁLAT
HIBÁK: ALAPANYAG ÉS GYÁRTÁSTECHNOLÓGIAI HIBÁK
-ZAVAROSODÁS, ÍZ SZÍNHIBA
SZESZESITALOK, KEZELÉSE A KERESKEDELEMBEN
ELŐÍRÁS ALAPJÁN KÉSZÍTMÉNYEK FORGALOMBAHOZATALA
PÁLINKAFÉLÉKNÉL KÖTELEZŐ
CIMKÉN SZEREPELJEN: -ALKOHOLTARTALOM, -TERMÉK NEVE, -LIKŐRÖKNÉL
A CUKORTARTALOM, - A GYÜMÖLCS KÉPE
TÁROLÁSA: TISZTA LEVEGŐJŰ, SZÁRAZ RAKTÁR, NAPFÉNYTŐL VÉDVE
ALKOHOLMENTES ITALOK
KEDVEZŐ ÉRZÉKSZERVI TULAJDONSÁGOKKAL RENDELKEZNEK
ÜDÍTŐEK ÉS FRISSÍTŐEK
-SZÖRPÖK,
-SZÉNSAVAS ÜDÍTŐ ITALOK,
-SZÉNSAVMENTES ÜDÍTŐ ITALOK,
-ÁSVÁNY ÉS GYÓGYVIZEK
-ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCSLEVEK,
TÁROLÁSUK ALACSONY HŐMÉRSÉKLETEN
KOFFEIN TARTALMÚ ÉLVEZETI CIKKEK
A KÖZPONTI IDEGRENDSZERRE IZGATÓ HATÁSÚ
BIZONYOS MENNYISÉGBEN ÉLÉNKÍTI A SZELLEMI FRISSESSÉGET
TELJESÍTŐKÉPESSÉGET.
LEGNAGYOBB MENNYISÉGBAN A KÁVÉ ÉS A TEA TARTALMAZZA.
A KÁVÉ AROMAZÁRÓ CSOMAGOLÁSBAN KERÜL FORGALOMBA, FONTOS
NEDVESSÉGTŐL SÉRÜLÉSEKTŐL ÓVNI, VEGYI ANYAGOK MELLÉ NEM
TESZÜNK ÉLELMISZERT
A TEA
MINŐSÉGE: LEVELEK FEJLETTSÉGÉTÖL IS FÜGGHET, HA FIATALON SZEDIK LE
ÉRTÉKESEBB ÖSSZETEVŐK VANNAK BENNE. EZÉRT EZ DRÁGÁBB TEA.
A TELJESEN FEJLETT KEVESEBB TÁPANYAGÚ ÖREGEBB ÍZŰ...
NEVEIK: -FEHÉR TEA: FIATALON SZEDIK LE A LEVELET
-SÁRGA TEA,
-ZÖLD TEA,
-FEKETE TEA
-GYÜMÖLCS TEÁK
NRDVESSÉGTŐL ÁTHATÓ SZAGOKTOL ÓVNI KELL TISZTA SZÁRAZ SZELLŐS HELYEN
TÁROLJUK.
TEAPOTLÓK: -BODZAVIRÁG, -HÁRSFALEVÉL, -CSIPKEBOGYÓ
ÉDESIPARI TERMÉKEK
-CUKORKÁK
-KAKAÓ, CSOKOLÁDÉ
-ÉDESIPARI LISZTESÁRÚK,
-EGYÉB ÉDESIPARI TERMÉKEK: -CUKRÁSZSÜTEMÉNYEK, -NYALÓKÁK, -TÖRÖKMÉZ
CUKORKÁK:-KEMYÉNYCUKORKÁK, -PUHACUKORKÁK, -ZSELÉCUKORKÁK,
-KARAMELLÁK, -GRILLÁZSOK, -PRÉSELT CUKORKÁK, DRAZYÉK, FOLYÉKONY
TÖLTÉSŰ CUKORKÁK
KAKAÓ ÉS CSOKOLÁDÉ
-KAKÓPOR,
-CSOKOLÁDÉ,
-NUGÁTOK,
ÉDESIPARI TERMÉKEK CSOPORTOSÍTÁSA
LISZTESÁRÚK:
-KEKSZEK,
-OSTYÁK,
-TEASÜTEMÉNYEK,
-MÉZES ÁRÚK,
-PISKÓTÁK
EGYÉB ÉDESIPARI TERMÉKEK:
-RÁGÓGUMI,
-FAGYLALTPOR,
-ITALPOR,
-JÉGKRÉMEK
ÉDESÍTŐSZEREK
TERMÉSZETES: MESTERSÉGES:
-MÉZ, -SZACHARIN,
-NÁDCUKOR, -ASZPARTÁM,
-RÉPACUKOR, -POLISETT,
-GYÜMÖLCSCUKOR, -GLUKONON
-FRUKTÓZ,
-SZŐLŐCUKOR
KERESKEDELMI CUKORFAJTÁK
-KRISTÁLYCUKOR
-NÁDCUKOR
-RÉPACUKOR
-BARNACUKOR,
-SÜVEGCUKOR,
-BEFŐZŐCUKOR
A MÉZ
BIOLÓGIAI SZEMPONTBÓL A LEGÉRTÉKESEBB ÉDESÍTŐSZER
MAGAS ÉLVEZETI ÉRTÉKKEL
A TÁPANYAGTARTALMA MAGAS
A MÉZ NAGYON EGÉSZSÉGES, NEM RONCSOLJA A FOGAT
UGYANÚGY MINT A NYÍRFACUKOR EZ EGYÉBKÉNT KUKORICACUKOR
CSILLÓGÓ SZÍNŰ ÉS SŰRŰ ÁLLAGÚ
A NAGY GLÜKÓZTARTALMÚ IKRÁSODIK AMI NEM MINŐSÉGI HIBA
CUKORTARTALMA 70% FÖLÖTTI
VAN LÉPES, CSORGATOTT ÉSPERGETETT MÉZ
A CUKROT ÓVNI KELL A NEDVESSÉGTÖL IDEGEN SZAGOKTOL
CSOMAGOLÁSA SÉRÜLÉSMENTES LEGYEN. PAPÍRBAN VAGY
POLIETILÉNBEN TÁROLJUK
FŰSZEREK ÉS ÉTELÍZESÍTŐK
NÖVÉNYI VAGY MESTERSÉGES EGÉSZSÉGRE NEM ÁRTALMAS ÉTELEK.
ÍZESÍTIK AZ ÉLELEKET. FINOMABB KELLEMESEBB ÍZT ÍZHARMÓNIÁT
ADNAK A KÉSZÜLŐ ÉETELEKNEK HUSOKNAK LEVESEKNEK FŐZELÉKEKNEK
...SÜTEMÉNYEKNEK....
EZEK ILLÓOLAJOK GYANTÁK ÉS BALZSAMOK IS LEHETNEK
MESTERSÉGES IZESÍTŐK KÖZÜL:
ILYEN A NATRIUM GLUTAMÁT
FŰSZEREK TULAJDONSÁGAI: -ÉTVÁGYJAVÍTÓ,
-EMÉSZTÉST ELŐSEGÍTŐ, -GYÓGYHATÁSÚ,
-HATÁSSAL VANNAK A VÉRKERINGÉSRE,
-NÖVELIK AZ ÉLELMISZEREK ELTARTHATÓSÁGÁT,
-VITAMINOKBAN ÁSVÁNYI ANYAGOKBAN GAZDAGOK
FŰSZEREK CSOPORTJAI LEHETNEK
1.TERMÉSEK: -MAGOK, -ÁFONYA, ÁNIZS, -BORÓKA....
2.LEVELEK, FÜVEK: -BABÉR, -KAKUKKFŰ, -KAPOR, MAJORANNA
3.BIMBÓK VIRÁGOK: -KAPRI, -KOMLÓ, -SÁFRÁNY, -SZEGFŰSZEG
4.HÉJRÉSZEK: -FAHÉJ
5.FŰSZERKEVERÉKEK: KÜLÖNBÖZŐ CÉGEK SAJÁTOS ÍZHATÁSÚ TERMÉKEI
6.FŰSZERPOTLÓK: -FAHÉJPÓTLÓ, -VANILIÁSCUKOR
IZESÍTŐK ZAMATOSÍTÓK ÁLLOMÁNYJAVÍTÓK
-KONYHASÓ, -ECET, -GULYÁSKRÉM,
-VEGETA DELIKÁT, -SPAGETTIKRÉM,
-PIROS ARANY
-FŰSZEREZETT PARADICSOM, -KECHUP, -ZÖLDSÉGKRÉMEK, -
-MUSTÁROK, -MAJONÉZEK
FŰSZEREK MINŐSÉGÉT MEGHATÁROZÓ TÉNYEZŐK
-KÜLSŐ MEGJELENÉS,
-ÍZ ÉS ILLAT,
-TISZTASÁG,
-HATÓANYAG MENNYISÉGE,
-VÍZTARTALOM: MAGAS SZÁRAZANYAGTARTALOM
MINŐSÉGI ELŐÍRÁSOK
-NEM LEHET DOHOS, PENÉSZES, IDEGEN ÍZŰ VAGY SZAGÚ
-EMBERI SZERVEZETRE ÁRTALMAS ANYAGOT NEM TARTALMAZHAT
ÍZESÍTŐSZEREK
ÉLELMISZEREK ÍZÉT SZINÉT JAVÍTJÁK ELKÜLÖNÍTVE, MERT NEM VAGY CSAK NÖVÉNYI RÉSZEK.
KÉMIAI VEGYÜLET IS ÍZESÍTŐ ÉS ÁLLOMÁNYJAVÍTÓ IS VAN BENNE.
-ÉTKEZÉSI SÓ
-ÉTELECET,
ÖSSZETETT ÉTELÍZESÍTŐK:
-MUSTÁR,
-PIROSARANY,
-KETCHUP