Bor borok
A szőlő telepítése legelösször Noé korában történt kb 5000 évvel ezelött.
Bort készített, majd lerészegedett.
A rómaiak is ittak bort, és a bibliai zsidók is. Az első írások a bor kultúrált
fogyasztásáról a Bibliában van leírva. Az egyik nagy ünnepen közelező
volt Izrael fiainak bort inni. Természetesen szőlőből készült bort. A bor
és a szőlő nagy érték volt már akkor is. És a megfelelő déli keleti és víz
mellett levő (tavak folyók) földterületeken termesztett szőlőültetvények.
Jézus maga is ivott bort. A babiloni birodalomban is előszeretettel
ittak bort.
A szőlő terület kiválasztása Eu-s tagállamokban szabályozva van
legelsősorban már meglevő szőlőterületekre terjed ki, és ott levő
szőlőfajtákra vagy az ott engedélyezett szőlőfajtákra. Valószínű a
túltelmelés megakadályozása miatt. A megszokott hagyományokat
pedig az EU-is engedélyezi, mint Egri Bikavér Egri leányka Tokaji aszu...
A bor rengereg ásványi anyagot nyomelemet vitamint...tehát természetes
egészséges emberi fogyasztásra alkalmas elemet tartalmaz.
Az alkoholt sebfertőtlenítésre belsőleg és külőleg is gyógyításra alkalmazták.
A vörösbor kis mennyiségű vasat is tartalmaz ami a vérképzésre nagyon jó.
A kultúrált minőségileg jó borokrol van itt szó tehát igazi gyümölcsből
mesterséges anyagok hozzáadása nélkül borfogyasztás az étkezés közbeni
vörösbor fogyasztást orvosilag ajánják.
A BORSZŐLŐ TELEPÍTÉSE
A FÖLDTERÜLETET MEG KELL TISZTÍTANI A NEM ODA VALÓ ANYAGOKTÓL.
A SZEMÉT, GAZ CSEREBOGÁRPAJOR ESETLEG FÁK KIVÁGÁSA....
TALAJFERTŐTLENÍTÉS.
A területet ki kell mérni a szőlőoltványokat elő kell készíteni kivinni a
kimért területre. Az oszlopokat léceket fémhuzalokat felhasználva kell
elkészíteni a szőlő számára fontos otthont. Vagyis ez a támrendszer.
Képek a wikipédiából link ajánló
Kordon művelésű szőlőtőke
Ernyőművelésű szőlőtőkék
A szőlő és más gyümölcsök szüretelése
A szőlőt általában akkor szüreteljük amikor beérett, vagyis megfelelő a cukortartalma.
De a pezsgő szőlőjét ami lehet ezerjó olaszrizling vagy chardonnay is előbb kell szüretelni.
Mer a pezsgőnél a sav ami dominál. Megfelelően enyhén vagy közepesen fanyar legyen....
A szőlő leszüretelése történhet géppel vagy kézzel vagyis emberi erővel is.
A hagyomány miatt is és a természetesség miatt a kézi szüretelés a legelterjedtebb.
Egy hagyományos kép borszőlő területről.
Pezsgő szőlő alapanyaga
A bor (ital)
Részlet a wikipedia.hu oldalról: link: hu.wikipedia.org/wiki/Bor_(ital)
Az éves csapadékmennyiség határozza meg a szőlőtermés (és így a bor)
Vörös bor boros pohárban
Fehér bor fehér boros pohárban
-ÜVEGPOHARAK, -TISZTÁK,
A SZŐLŐT SZÜRET UTÁN AZZONNAL A FELDOLGOZÓBA KELL VINNI.
ELÖSSZŐR ZÚZZÁK BOGYOZZÁK, VAGY BOGYOZZÁK ZÚZZÁK,
MAJD PRÉSELIK VAGYIS SAJTOLJÁK UTÁNA JÖN AZ ÜLEPÍTÉS.
HIGÉNIKUS ÉS TISZTA CSÖVEKKEL, ESZKÖZÖKKEL, EDÉNYEKKEL GÉPEKKEL.
MUSTTTISZTÍTÁS
A KINYERT MUSTOT MÁR LEHET KEZELNI KÉNNEL,
(EU-S SZABÁLYOZÁS) BENTONITTAL ÉS ZSELATINNAL IS.
ETTŐL TISZTA LESZ A ,,SZENNYEZŐDÉSEKTŐL,,: FEHÉRJÉK HOMOKSZEMCSÉK
STB...ÉS SZEPARÁTORRAL VAGY SIMA ÖLEPÍTÉSSEL.
ÜLEPÍTÉS
A GARAVÍTÁCIÓRA HAGYJUK, HOGY AZ EDÉNYBEN LEVŐ MUST
ALJÁRA KERÜLJENEK A NEM KÍVÁNT ANYAGOK.
Megjegyzés:A must alacsony megfelelő hőmérsékleten LEGYEN TARTVA.
A szabad kénessav tartalom 15-25 mg/l legyen.
ENZIMEKKEL IS ELTERJEDT A MUSTTISZTÍTÁS.
SZEPARÁLÁS ÜLEPÍTÉS, HOGY A MUST TISZTA LEGYEN.
SZEPARÁTOR KÉSZÜLÉKKEL IS AMI GYORS ÜLEPÍTŐ CSAK, HA NEM
MEGFELELŐEN SZERELIK ÖSSZE ANYAGI ÉS TESTI ÉPSÉGBEN KÁRT
OKOZHAT. A CENTRIPETÁLIS ERŐ HATÁSÁRA KICSAPÓDNAK A
MUSTNÁL ÉS BORNÁL NEHEZEBB ANYAGOK 1000 FORDULAT/PERC.
PL.: HOMOKSZEMCSÉK, FÖLDRÉSZECSKÉK LEVÉL
KOCSÁNYMARADVÁNYOK MADÁRTOLL MADÁRTOLL MARADVÁNYOK.....
A TISZTA MUST ÉS BOR PEDIG KÖZÉPEN TÁVOZIK.
A MUSTOT DERÍTJÜK, HA MÉG SZÜKSÉGES VALAMILYEN
DERÍTŐSZERREL.
EZEK UTÁN FAJÉLESZTŐVEL BEOLTJUK.
ELINDUL AZ ERJEDÉS A CUKORBOL A FAJÉLESZTŐ ÁLTAL
ALKOHOL LESZ. A FAJÉLESZTŐ ELFOGYASZTJ A CUKROT
,,MELLÉKTERMÉKKÉNT,, AZ ALKOHOLT KAPJUK.
A MEGFELELŐ HŐMÉRSÉKLETŰ ERJESZTÉS ÁLTALÁBAN 12 C
FOK. EZEN A HŐFOKON KELL TARTANI. AZ ERJESZTŐTARTÁJ
LEHET FÉM VAGY MŰANYAG AMI SAVÁLLÓ LEGYEN ÉS TISZTA.
AZ ECETESEDÉS ÉS EGYÉB BORBETEGSÉGEK BORHIBÁK
MEGAKADÁLYOZÁSA ÉS A BOR MEGFELELŐ FEJLŐDÉSE MIATT.
A pinot noár zúzása bogyózása a videón. Angol nyelvű.
Szőlőprés: Link: https://geppiac.agroinform.com/hasznalt,1206948,Sonstige-TFG-100012001400.html
Második videón prés 2. www.youtube.com/watch?v=cUlUtoBwm-Q
Harmadik videó: https://www.youtube.com/watch?v=G9P_LokOjFA
Negyedik videó: https://www.youtube.com/watch?v=G-pPOYMqz6I
Bor készítése szőlőmustból tovább...
Az erjedés után érlelés történik
Fém műanyag edényekben vagy fahordókban.
A fém és a műanyag edény is tiszta legyen.
A fém korrózióálló anyagból legyen.
Cróm -nikkel- vanádium.
Oxidatív borkészítési technológia
A bor oxigénnel érintkezik emiatt a kén hozzáadása sokszor
elmaradhatatlan, már must korban is.
Általában ászok vagy barikhordóban érlelik a bort [újbor].
Régebbi a betonkádak amiben [kicsempézett kádak] ugyancsak
érlelték a borokat. Még most is néhány helyen.....
Van a bornak fiatal kora csúcskorszaka=amikor ,,megérik,, elkészül a
bor és palackozható és amikor már vénül.
Attól függ az elkészülési idő milyen fajta szőlőből készül a borunk mennyire
érett be, milyen volt az időjárás, mivel szüretelték, mivel érinkezett a szőlő
.....mennyi ideig várt a szőlő a feldolgozásra, és a feldolgozási technológia.
És attól mennyire késleltetjük az érést, és mikor szüreteltük pl.: jégbor.
Rajta hagyják a fürtön, és télen vagy ősz végén szüretelik le a szőlőt.
Oxidatív borokra jellemző
Kevésbé érezhatő a gyümölcs inkább másodlagos gyümölcs íz zamat illat.
A barikhordókban pedig füstös és erősebb gyümölcsillat íz érezhető.
Borok lehetnek
Fehér
-Muskotályos: Erzsébet királynő,
-Ezerjó,
-Kecskecsöcs,
Vörös
-Kékfrankos,
-Blaubulger
-Cabernet savignon
Cabernet savignon
Bora: illatos, finom, jellemző zamatú, bársonyos, testes, nagyon jó.
Reduktív borkészítési technológia
Fontos a feldolgozás során, hogy minél kevesebbszer érintkezzen
levegőval a szőlő, és a must. A mustnál ez már teljesen kivitelezhető.
Az ülepítők, az erjesztőedények-kádak, és a tartályok bor tároló edények
tiszták legyenek, és oxigéntől elzártak. Az erjesztés a zárt pl.: fémtartályban
nagy nyomás alatt van, mert az erjedés során CO2 keletkezik.
EZÉRT FIGYELNI KELL A NYOMÁSRA, ÉS UGYANÚGY, MINT AZ OXIDATÍV
BORKÉSZÍTÉSI TECHNOLÓGIÁNÁL ÜGYELNI KELL AZ ERJEDÉSRE.
A reduktív borok jellemzői
Koch borászat az ötödik videón: link: https://www.youtube.com/watch?v=aLSbPkjloWc
Tiszták üdék-zamatosak nagyon világos színűek. És mondhatjuk szinte fénylenek.
Semmilyen tisztátalan szag nem jellemzi. A szőlő gyümölcsére nagyobb mértékben
jellemző illat ízvilággal rendelkezik. És jellemzően földre klímára a napfényre emlékeztet.
Reduktív borok lehetnek:
Fehér
-Rizlingszilváni,
-Olaszrizling,
-Szürkebarát,
Vörös
-Merlot,
-Zweigelt,
-Blaubulger,
-Cabernet savignon
Merlot
Bora: kellemes illatú, kiválózamatú, tüzes, telt, harmonikus, kiváló
csersavtartalmú, kissé fanyar.
Cabernet savignon
Bora: illatos, finom jellegzetes zamatú, bársonyos, testes, nagyon jó.
ERJESZTÉS
VÖRÖS BOROK
A KÉK SZŐLŐBŐL KÉSZÜLT BOR AZÉRT VÖRÖS BORDÓ...SZÍNŰ,
MERT A SZÍNANYAGOT A SZŐLŐ HÉJÁBÓL NYERIK KI. A HÉJTASAKOKAT
KIKELL ROBBANTANI FEL KELL SZAKÍTANI, HOGY A BENNÜK LEVŐ SZÍNANYAG KIJÖJJÖN.
ERRE, OXIDATÍV VÖRÖS BOROKNÁL SOKSZOR KÉZI ERŐVEL IS RÁSEGATETTEK, FA KEVERŐ
ESZKÖZÖKKEL MEGMOZGATTÁK A CEFRÉT MUSTOT....A FELSZABADULÓ ALKOHOL IS ÉS A
SZÉN-DIOXID IS ELVÉGZI EZT A MUNKÁT. A MEGFELELŐ SZÍNANYAG ÉS ALKOHOLTARTALOM
ELÉRÉSE UTÁN LEÁLLÍTJUK AZ ERJESZTÉST. ATTÓL FÜGG MEKKORA CUKORTARTALMÚ
SAVTARTALMÚ ALKOHOLTARTALMÚ BORT SZERETNÉNK...
ROSÉ BOROK
ROSÉ BOROKNÁL KEVESEBB SZÍNANYAGOT NYERÜNK KI EZÉRT RÓZSASZÍNŰ A BORUNK
ÉS KEVESEBB IDEIG TART AZ ERJESZTÉS.
A BOR KÖNNYED LÁGYABB. JÓ ELŐÉTELEKHEZ.
FEHÉR BOROK
A FEHÉR BOROKNÁL IS FONTOS A MEGFELELŐ SZÍNANYAG KINYERÉSE.