A GABONAFÉLÉKRŐL ZÖLDSÉGEK GYÜMÖLCSÖK NÖVÉNYI EREDETŰ ZSIRADÉKOK

 
Gabonafélékről
 
 
 
                 
Gabonaszem (búza, rozs, rizs, árpa, stb.)  
 
részei:  
 
- Héj (cellulóz, rostanyag, B1 vitamin, ásványi anyagok)
 
- Magbelső (60-70%keményítő, 10% fehérje-  
  sikérképző- víz hatására jól duzzadó fehérjék, liszt  
  felhasználhatóságához jó)  
 
- Csíra (olaj, E vitamin, kicsi fehérje, cukrok)  
 
Energiát adó anyagok, de vitamin + ásványi anyagok is!  
 
 
Őrlemények
 
 
 
                     
A gabona őrlésével, legnagyobb részt a  
  magbelső emészthető részeit tartalmazza.
 
A liszt összetételét (héj v. korpatartalom,),  
  szemcsenagyságát (finom lisztek, fogós lisztek)  
  befolyásolni lehet. Dara: nagyobb szemcse  
 
Minőségét meghatározó tényezők  
 
Színe (korpatartalom),  
  szemcsenagyság,sikértartalom  
Tárolása, kezelése  
 
10-15Co, 60-70% rel.páratartalom, nedvességtől  
  óvni, szagokat magába vesz
 
 
 
Lisztek választéka
 
 
 
                   
Korpatartalom, szemcsenagyság, hamutartalom  
  (szárazanyagra számított)  
 
Finomlisztek BL 55, DSL(durum)55  
 
Fogós lisztek (rétesliszt)  
 
Graham liszt GL200 (megközelítőleg teljes  
 
  kiőrlésű)  
 
Rozsliszt RL  
 
(kukoricaliszt, rizsliszt, szójaliszt, adalékanyagos
  sütőlisztek
 
Hántolt termékek
 
 
 
             
A gabonaszemek héjának és a magbelső  
  részének a szétválasztásaUtána fényezik,  
 
  gömbölyítik  
 
Hántolt rizs  
 
   Fényezett és fényezetlen A és B (a törmeléktartalom és
  az elszíneződött szemek mennyiségétől függ  
 
Barna rizs  
 
   Csak a hánt (a héj) egy részét távolítják el.  
 
 
Egyéb malomipari termékek
 
 
 
               
Pelyhesítés (gabonapelyhek, müzlifélék)  
 
Extrudálás Cerbonafélék  
 
Puffasztás Puffasztott rizs, durum búza  
 
Pörkölés (pörkölt napraforgó)  
 
Müzlik pelyhesített, puffasztott, extrudált  
 
  termékek, gyümölcsök magvaiból, méz, csoki
  keveréke
 
Sütőipari termékek
 
 
 
                   
Kenyérfélék, fehértermékek (zsemle, kifli, fonott  
  kalács, búrkifli), tartós készítmények (kétszersültek,  
  morzsa, pászka, gyorsfagyasztott termékek  
 
Minőségük  
Érzékszervi tulajdonságuk alapján: alakja, színe, térfogata,
  íze, stb. . Kenyérhibák (gyártás), kenyérbetegség  
  (mikroorganizmusok)  
 
Kezelésük  
 Zárt rakterű gépjárműben, hűvös, szellős, szagmentes  
  helyen, rendezetten Csak a friss a jó!  
 
Tésztaipari termékek
 
 
 
               
Alakjuk szerint: szálas tészta (cérnametélt, spagetti)
  és aprótészták: (kagyló, tarhonya, kiskocka)  
 
Összetételük szerint: fehéráruk (tojás nélkül)  
  tojásos 2-8 (tojáspor)  
 
Minősége  
 
Rossz, ha felülete lisztes, szétfő, morzsalékos  
 
Tárolása, kezelése  
 
Liszthez hasonló, száraz, hűvös helyen, töredeznek!  
 
 
Zöldség és gyümölcsfélék
 
 
 
               
Összetételük:  
Fehérje: 2-6% (burgonya, zöldborsó, karfiol)  
Zsír: csak a száraz termésűek  
 
Szénhidrát: burgonya 20, zöldborsó 14(keményítő), banán22%,  
  szőlő18, cukor zöldbab, sütőtök, kajszi, szilva  
Vitaminok: C zöldpaprika, feketeribiszke, karalábé, citrusfélék,  
  karotin: sárgarépa, sütőtök, kajszi  
Ásványi anyagok : Kálium, Calcium, Foszfor  
Rosttartalmuk: jelentős, élettani hatás+ élvezeti érték illóanyagok,
 
Víztartalmuk: 80% szállítás!
 
 
Gyümölcsök csoportosítása
 
 
 
             
Hazai gyümölcsök
 
- Almatermésűek  
 
-  Csonthéjasok  
 
- Bogyótermésűek  
 
- Héjas v. száraz  
  termésűek  
 
       
Déligyümölcsök
 
- Friss  
 
- Szárított  
 
 
 
Növényi eredetű zsiradékok
 
 
 
               
Étolaj Szűz étolaj, hidegen sajtolt, finomított  
 
Margarin   Növényi olajokból vízzel v. részben tejjel  
 
  készült, a vajhoz hasonló zsiradék Jó minőségű:  
  egyenletes sárgás színű, jól kenhető állományú. Tárolás:
  hűvös, száraz helyen  
 
Növényi ételzsír   hidrogénezett és finomított  
 
  zsiradékok v. azok keverékei, 99% zsiradéktartalom  
 
(napraforgó, repce, pálma) Pomázi lángos!